Greench Karácsonya

Az ismert karácsonyi történetben Grincs úr nyirkos barlangjában a Karácsony szabotálásán mesterkedik. Végül persze mint minden cukros-mézes amerikai sztoriban, ebben a mesében is beköszönt a happy-end, és Grincs a Karácsony tönkretevője helyett, igazi zászlóvivőjévé válik. De mi is volt a gondja valójában az ünneppel?

Szerintem a szirup. A máz, amivel leöntjük ezt az egyébként pont ellentétes indíttatású ünnepet.

Hogy szeretetről szónokolunk, miközben az év minden napján gyűlölködünk, kirekesztünk, bántunk, ítélkezünk és rombolunk. Hogy a szónokolt szeretetet ajándéktárgyak vásárlásával fejezzük ki, miközben egy pillanatig sem vagyunk jelen. Sem magunkkal, sem másokkal nem kapcsolódunk. Hogy az egyébként elmélyülésre, elfogadásra és békére-lelésre való ünnepet egy féktelen, eltúlzott és pazarló zabálásba fullasztjuk, és az év végi ünnepvárást egy fogyasztási zarándoklattá züllesztjük. Ez Grincs kritikájának a lényege. És az én kritikám lényege is. Szeretném ezt az időszakot megtölteni olyan dolgokkal, amelyek a régi fényében ragyogtatják a szeretet ünnepét.

Egyesek szerint (és most tekintsünk el az ünnep vallási aspektusától) minden nap Karácsony. Minden nap annak az ünnepe, hogy megint felébredtünk, megint lehetőségek tárháza áll előttünk, amelyekkel akaratunk szerint élhetünk. Legalábbis itt. Legalábbis mi. Nem mindenki ilyen szerencsés. Sok embernek/állatnak nem minden nap Karácsony.

Ugyanezen analógiára, ha a mindennapi Karácsonyunk tékozlással, önös érdekek hajhászásával telik a környezetünk terhére, akkor ezt a decemberi Karácsonyt miért ne töltsük fel nagyobb odafigyeléssel a környezetünkre?

Grincs igazából reformer, mert azt a Karácsonyt, amit ő utált, egy jobb Karácsonnyá tette. Elfogadóbbá és szeretetteljesebbé. Legyen idén ez a mi küldetésünk is! A Karácsonyreform. Zöld Karácsonyt minden háztartásba!

Ha te is szeretnél Greench reformer lenni, vegyél részt a kihívásban!

A #Greench kihívás lényege

  • Vállalod, hogy a szokásosnál kevesebb ételt pazarolsz az ünnepi időszakban. A szokott 80-féle sütemény helyett elég kettő. A szemétbe ne kerüljön ételmaradék. Szorgalmi: vegán menüsor, vagy vegán ételek a Karácsonyi menüben. 
  • Vállalod, hogy megfontoltan írsz kívánságlistát és vásárolsz ajándékot (ha egyáltalán…) a szeretteidnek. Bizonyosodj meg róla, hogy nem egy további porfogót szerzel be a másiknak, hanem olyasmit, amivel valóban örömet szerzel és ami funkcionális a szeretted számára. Gondold azt is át, hogy neked mik a valódi igényeid és olyat ne kérj ajándékba, aminek a hasznosíthatóságában nem vagy biztos.
    A hulladekmentes.hu instagram oldalán a mindennapokra nézve is sok hasznos tippet találhatsz, és ez az ünnepekhez kapcsolódóan sincs másként. Íme a tudatos ajándékozás hierarchiája:

Nekem a hierarchiában a DIY ajándékok a legkedvesebbek, hiszen pont azt próbálom hangsúlyozni, hogy mennyi mindenből lehet igényes és egyedi ajándék – méghozzá minimális környezetterhelés mellett és fillérekből. A tárgyi ajándék az én listámon pl. már nem is nagyon szerepel, megállok a környezettudatos ajándékoknál. 

  • Vállalod, hogy az ünnep megvalósításához a megszokottnál több környezetbarát alternatívát hívsz segítségül. Ha például mindig vágott fenyőt vásárolsz, ezúttal bérelj cserepeset. Ha mindig csillivilli papírba csomagolod az ajándékokat, ezúttal próbálkozz valamilyen más anyaggal (szövet dísztasakok, kezeletlen barna csomagolópapír).
  • Vállalod, hogy idén mások, kevésbé szerencsések Karácsonyát is széppé teszed. Ide inkább olyasmi tartozik, amihez személyes kapcsolat és kommunikáció köthető. Nagyon szép dolog pl. a cipősdoboz ajándékozás, és valamennyire személyes is, de annál nincs nagyobb tiszteletkinyilvánítás a másik ember (vagy éppen állat) felé, mint amikor az idődet és a figyelmedet ajándékozod neki. Rengeteg magányos és szomorú sorsú ember és állat ácsingózik szeretetteljes és segítő szándékú interakciók után. Idén ilyesmi is legyen a teendőlistádon.

Ha szimpi a kezdeményezés, kövesd a fentieket, és használd a #Greench hashtaget a lépéseidet bemutató Instagram posztjaidon.

Greench Karácsonya” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com Weboldal. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: