Zöld ajándékötletek lányoknak

Részt veszel a #Greench kihívásban és szeretnél az ajándékaiddal (is) üzenni a szeretteidnek arról, hogy környezettudatosabb karácsony (hovatovább, élet) megvalósításán fáradozol? Van néhány olyan dolog, amivel biztosan nem lősz túl a célon azoknál a ajándékozottaknál sem, akik esetleg kevésbé nyitottak a környezettudatosabb életmód irányában. Ezekkel az ajándékokkal felhívhatod a figyelmüket és diskurzust kezdeményezhetsz arról a témáról, ami számodra igazán fontos. 

Néhány olyan dolog betervezése, amivel zöldebb lehet a Karácsonyod.
Bővebben olvashatsz róla az előző bejegyzésben.

Tárgyi ajándékötletek kezdő hulladékcsökkentőknek, vagy a téma iránt fogékonyaknak

Közhely, de kézműves szappan, lehetőleg csomagolás nélkül. Kezdd általános szappannal, ha kicsit már jobban bízol az illető fogékonyságában, akkor választhatsz akár intim szappant is, ami tejsavóval dúsított, így helyreállítja az érzékeny női PH-t. A szilárd samponokat, samponszappanokat inkább gyakorlottabb hulladékcsökkentőknek ajánlom, szerintem az első lépés a zöld út felé mindenképp a szappan megszokása a folyékony tusfürdő helyett. Ezt elősegítendő pofonegyszerűen készíthetsz folyékony szappant/tusfürdőt a szerettednek a megvásárolt szappantömbből Kifli és levendula receptje alapján.
Rengeteg-féle szappan érhető el a piacon, ezért érdemes időt szánni a válogatásra, esetleg utánaolvasásra. Íme 1-1 javaslat környezetbarát és csomagolásmentes szappanokra, amikről elég jókat lehet hallani.
Intim szappan
Pálmaolaj- és hulladékmentes, vegán szappanok
(Nem győzöm hangsúlyozni, hogy érdemes kijárni a különféle termelői és/vagy alkotói piacokra, ahol rengeteg csupaszív ember kínálja a szuper kézműves és környezetbarát termékeit.)


Amivel a legnagyobbat lehet szerintem szakítani, az olyan eszközök zöld alternatívájának az ajándékozása, amiket napi szinten használunk, és sokszor azt hisszük, elképzelhetetlen, hogy legyen környezetbarát változatuk. Ilyen pl. a parfüm, aminek a hétköznapi borsos és luxi változata többnyire állatokon tesztelő márkák terméke, mely bővelkedik kőolaj-származékokban és mesterséges illatanyagokban. Ha az illatimádó barátnődet egy környezetbarát parfümmel ajándékozod meg, a lelkesedés garantált lesz. Sőt, talán a jövőben az illető maga is megfontoltabban választ tudva, hogy a kedvenc illatszerének milyen szuper környezet- és emberbarát változatai érhetőek el  a piacon.
Hulladékmentes vegán parfüm

Nekem ez az illat volt meg és imádtam!

Forrás: szilardparfum.com


A napi arctisztítást körüllengő vallásos hiedelmeknek se szeri, se száma, és a ma NŐ-je azon kaphatja magát, hogy 5 különböző terméket használ minden este csak azért, hogy tiszta és ápolt arcbőrrel kezdhesse meg a szépítő alvást. Az igazság az, hogy egy egyhónapos egyszerűsített rutin-kúra után még a napi szinten a fürdőben töltött hosszas kencézések emléke is elhalványul. Az ehhez vezető út első lépése az arctisztítás egyszerűsítése. Az arclemosó tej, micellás víz, habzó arclemosó és tonik helyett egyetlen termékre van szükség: a konjac szivacsra. Erről az eszközről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Tökéletesen tisztít pusztán csak sima vízzel, van egy minimális radírozó, masszírozó hatása is, és nulla száraz érzetet hagy maga után. Elérhető a dm-ben (Ebelin), de van már az Yves Rochernál és az Avonnál is. Én az Ebelin-est használom, és nem tervezek váltani, mert imádom.

A barátnőimnek beszerzett konjac szivacsok és csomagolásuk újrapapír zacskóból és tortapapírból.

A fürdőszobai hulladéktermelésnek van néhány fő felelőse. Az egyik ezek közül mindenképpen a fogápolás. Az elhasznált hagyományos fogkefék és kiürült fogkrémes tubusok ugyanis a hulladéklerakókban duzzasztják a szeméthegyek véget nem érő köbmétereit (mert hogy ezek többsége nem újrahasznosítható). Éppen ezért szerintem jó ajándék lehet egy kezdő hulladékcsökkentőnek, vagy a téma iránt fogékonynak egy környezetbarát fogápolási szett. Az otthoni fogpor és fogkrémreceptek végeredményei nagyon különbözőek a megszokott termékektől, így első lépésként olyan bolti terméket érdemes választani, amely még komfortzónán belül van, de összetételében és csomagolásában már környezetbarátabb széleskörben ismert társainál.
Bambusz fogkefe karbon sörtékkel
Újrahasznosítható csomagolású (alu) fogkrém

Weleda alumínium-tubusú fogkrém, rajta az újrahasznosíthatóságot jelölő ábrával.

A tisztaságmániásoknak olyan ajándékot választhatunk, aminek a használata nem sokban különbözik a hagyományos eszközökétől. Ezek fogják ugyanis bizonyítani az ajándékozott számára, hogy ugyanazt az eredményt elérhetjük a szeméttermelésünk tizedelésével is. A konyhai papírtörlő pamut rongyra cserélése első körben túl nagy falat szerintem, viszont a mosogatószivacs luffára váltása egy igazi élmény, és garantáltan meghozza a kedvet a további kísérletezéshez.
Komposztálható luffaszivacs mosogatáshoz

Be kell vallanunk, hogy a luffa szivacs nemcsak környezetbarátabb, de ezerszer jobban is néz ki, mint a kb. ugyanannyira használt műanyag kollégája, aki kimondottan undi.

Konyhatündéreknek fűszeres-, virágbolondoknak virágoskert! Az úgy nevezett magbonbonok olyan kis magkötegek, melyekből ha elülteted és ápolgatod őket, különböző növények kelnek ki. Amint az a termék nevéből is kiderül, kis bonbonokról van szó, amik így néznek ki.

Forrás: seedbonbon.hu

Egy magyar vállalkozás álmodta meg ezt a díjnyertes ötletet, ami szerintem szenzációsan kreatív és ami még fontosabb, szemléletformáló jelentőséggel bír. Kínálatukban vannak szezonális jellegű ajándékdobozok, de kisállatoknak és kisállatkedvelőknek dedikált válogatások is! 
Karácsonyi ajándékok
Vizslabarát válogatás

Ebben a rövid listában néhány olyan dolgot szerettem volna megmutatni, amik meghozzák a kedved a zöld ajándékozáshoz. Szerencsére ma a környezetbarát és hulladék-csökkentett életmód növekvő figyelmet kap, szépen szaporodnak a zöld indíttatású márkák és az innovatív termékek. Nem szabad azonban elfelejteni az eredeti célt, ami az életünk értelemmel és érzelemmel való feltöltése, és nem a legújabb trend-eszközök birtoklása. Tehát nem kell zöld dolgokat ajándékoznod vagy venned csak azért, mert egyre több influencernél látod ezeket a termékeket. Gondold át, mik a mindennapi igényeid (ajándékozás esetén mik az ajándékozott napi igényei, milyen az élete, mit szeret, mit nem szeret stb.) és eszerint válassz olyasmit, ami valóban értéket képvisel a számodra és értéket teremt a szeretted számára. 

Wanting less is a better blessing than having more.

Zöld ajándékötletek lányoknak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com Weboldal. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: