Zöld ajándékötletek fiúknak

Az előző bejegyzésben adtam néhány ötletet környezettudatos ajándékokra – a hulladékcsökkentett életmód iránt érdeklődő, de abban még nem túl tapasztalt nőknek. De mi a helyzet a másik nem képviselőivel? Nekik milyen zöld ajándékokat választhatunk?

A férfiaknak vajon nehezebb az ilyen irányultságú bevásárlás? Ha igen, akkor miért?

Szerény véleményem szerint igen, nehezebb.
A legnépszerűbb környezetbarát ajándékok a háziasszonyi eszközöket is megelőzve, az illatszerek. Nem véletlenül, hiszen a természetes kozmetikumok még olyanok számára is értéket képviselnek, akik a zöld(es) életmód más területei iránt egyáltalán nem fogékonyak, így tehát a hölgyeknek a legtöbb esetben jó ajándék lehet valamilyen kézzel készített szépségápolási termék. Ez egy a férfiáknál általában kevésbé működő ajándékötlet (bár ki tudja ugye, személyfüggő), vagy mondjuk úgy, hogy kisebb a merítés. Arcmaszkok, bőrradírok, arckrémek, ajakradírok helyett szuperjó szakállápoló olajat, vaxot lehet nekik például készíteni, amit egy jópofa bajusz- és szakállfésű is kiegészíthet, de mindez ugye csak az arcszőrzettel rendelkező delikvenseknél játszik. A háztartások többségét jelenleg nem férfiak vezetik, következésképpen kevésbé fogják őket lázba hozni olyan hulladékmentes és környezetbarát megoldások is, mint egy luffa mosogatószivacs, vagy egy natúr illóolajkeverék. Másfelől, (és ezt csakis a saját tapasztalataimra alapozom, nem kell levonni belőle általánosító következtetéseket) úgy tapasztaltam, hogy a férfiak kevésbé nyitottak a környezetbarát praktikákra. Megszokták a bevett eszközöket és módszereket, és ezeken vonakodva változtatnak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy számukra (de kinek nem amúgy?!) elsődleges a praktikum, és lássuk be, első blintre bizony kellemetlennek tűnhet a váltás hagyományos eszközről a környezetbarát alternatívára (pl. nehezebb nem otthon felejteni a vászonszatyrot, vagy a kulacsot, miközben a boltban karnyújtásnyira, cipekedés, és gondolkodásmentesen(!) elérhető a műanyag). Ez a kellemetlenség csak az első időszakban érzékelhető, akkor is csak az esetek 20%-ában, mert a fennmaradó 80%-ban a komplikáció csak a látszat. A valóság az, hogy a zöld megoldások kreativitást, játékosságot, sőt, egészségjavulást, költség- és időmegtakarítást, összességében véve pedig kiegyensúlyozottabb hétköznapokat hoznak az életünkbe. Éppen ezért nem árt elkezdeni a pasik puhítását néhány olyan egyszerű, de nagyszerű nulladik hulladékcsökkentő eszközzel, amelyek garantáltan meghozzák a kedvüket a további változtatásokhoz.

Csatlakozz te is! Tedd zöldebbé a Karácsonyod!
Bővebben olvass róla itt.

Tárgyi ajándékötletek hulladékcsökkentésben nem járatos fickóknak

Az ember bele sem gondol (vagy én legalábbis nem tettem), hogy az egyik legnagyobb kommunális szemétforrást a tollhasználat szolgáltatja. A szélsőséges megoldás az lenne, ha a tollat száműznénk az irodaasztalunkról, és ceruzát (nem rotringot!) használnánk. Ez ugye több okból is nehézkes (hivatalos iratok csak tollal aláírva érvényesek stb.), viszont az való igaz, hogy ha a hétköznapi jegyzetelések során áttérünk a ceruzára, nagyban csökkentjük a tollfogyasztásunkat, és a kibocsátott toll-szemét mennyiséget. A szoktatáshoz nincs is alkalmasabb eszköz ennél a ceruzánál, ami gyakorlatilag használtatja magát. Különlegessége abban rejlik, hogy a végében kis magok vannak elrejtve. Ha a ceruzát elhegyeztük, végével lefelé földbe kell ültetni, és voilá, hamarosan kikel az általunk választott növény. Jelenleg paradicsom, szegfű és chia van a kínálatban. A ceruzák kézzel készülnek, fenntartható gazdálkodásból származó cédrusból. Az íróanyag ólom és toxikus anyag-mentes.

Kép forrása: www.dedoles.hu

Ez egy újabb szuperzseniális növényes ötlet, ami ráadásul rászoktat a sokkal barátságosabb ceruzahasználatra. Az ember alig várja, hogy elhasználódjon a cerka és végre el lehessen ültetni. Rajzos kedvűeknek különösen ajánlott!

Ha nagyobb beruházás is belefér Karácsonyra, akkor van ám fancy ajándékötletem is! A WeWood fa karórákat, optikai kereteket, napszemüvegeket és egyéb kiegészítőket gyártó és forgalmazó cég. Minden óra ipari fahulladékból készül, és olasz óraszerkezettel működik. A cég vállalja, hogy minden megvásárolt darab után fát ültet, így a vásárlásnak megvan a felelősségvállalási hozadéka.

Különböző stílusú órákat találhatsz a kínálatukban, de egy közös bennük: mind nagyon szép. Btw női karóráik is vannak.
Kép forrása: www.wewood.hu

Ez az ajándék egyrészt egyedi és elegáns, másrészt szintén közelebb viszi az embert a természethez, és jó érzés tudni, hogy a gyártó környezetvédelmi szerepvállalásával is példamutatással jár elől.

Szuper felelősségteljes ajándék lehet egy pár Gorilla Socks. A felelős OEKO-TEX tanúsított beszállítókkal dolgozó cég, szigorú minőségellenőrzés alatt gyártott bambusz-viszkóz zoknijaival kívánja felhívni a figyelmet a fajok fennmaradásának fontosságára. A cég négy fő partnerrel dolgozik, akik részben terepen végzik az első sorban gorillák mentéséhez kapcsolódó feladatokat, részben kutatásokat végeznek, oktatnak és programokat szerveznek, részben pedig a helyi közösségek támogatásán fáradoznak. A zoknik jól is néznek ki, és a hírek szerint magas a minőségük is. A cég a megvásárolt zoknikból adódó bevételből támogatja a partnerszervezetek működését. Ez tehát egy tipikus, “pontokat összekötő vállalkozás”, ami valódi problémára keres valódi megoldásokat. Szerintem lenyűgöző! Világszerte szállítanak (60 dollár fölött ingyen), viszont a dolog hátültője európai szemmel, hogy messziről érkezik a termék (USA), így a szállítással sajnos nagy ökolábnyomot hagy az amúgy remek kezdeményezés.

Minden túrázónak, extrém-sportolónak vagy barkácsnak jó ötlet lehet egy ún. túlélési karkötő. Ez a kiegészítő több méter technikai kötélből készül egy speciális fonási metódussal. Ezeket a darabokat a Szlovákiában élő, hallás- és látássérült Stupár Dávid készíti saját kezűleg. Legnagyobb álma egy survival túrafelszerelésekkel foglalkozó vállalkozás alapítása. Bevallása szerint azért kezdett bele a karkötő-készítésbe, mert tudta, hogy a munkaerő-piacon nem sok eséllyel indul, és úgy döntött, megpróbál “valahogy gondoskodni magáról“. Sajnos mindennapos a sérült vagy más igényű emberek kirekesztése társadalmi és gazdasági színtereken egyaránt, így ha ilyen karkötőt vásárolsz, nemcsak Dávid üzleti ötletét és kitartását, szorgalmát honorálod, de leteszed a voksod a valamilyen sérüléssel élők támogatása mellett is. 
Én anno ezt a darabot választottam. Síppal, tűzgyújtó kanóccal, iránytűvel, és egy mini késsel (a tűzgyújtáshoz kell a kanóccal együtt) van ellátva. Olyan jól esett tudni, hogy kinek a kezébe is kerül a pénzem! Dávid bemutatkozó videóját itt találod.

Zöld market és vásárlói döntések

Ebben a válogatásban 6 terméket mutattam, amikben megvan a #Greench faktor, így remek környezet- és/vagy emberbarát ajándékok válhatnak belőlük olyan férfiak számára is, akik a környezettudatossággal vagy a szociális felelősségvállalással egyelőre köszönőviszonyban sincsenek. A termékeken keresztül viszont maguk is zöld felhasználókká válnak. Miért fontos ez?

A környezetbarát termékek piaca is egyre duzzad, ami miatt moroghatunk, hiszen itt ugyanúgy az eladás az úr. Egy dolog azonban nem mindegy: a tartalom. Hogy van-e bármi tartalom a termék/szolgáltatás mögött, vagy sem.
Szerintem ha van pozitívuma annak, hogy a marketing és az innováció a zöld piacra is begyűrűzik, akkor az az, hogy ezen a színtéren is egyre több ötlet születik, ami valós tartalommal bír és valós problémákra reagál. Ez egy öngerjesztő folyamat. Minél több figyelem irányul a zöld piacra, annál több vásárlóerő jelenik meg, minél nagyobb vásárlóerő lesz, annál több befektetést foganatosítanak, annál több innováció születik, stb. Elindultunk tehát azon az úton, ami hosszú távon a hagyományos és káros termékek trónfosztásához vezethet (és ez jó).

Azonban ahogy duzzad a piac, úgy türemlik majd be egyre több “mondvacsinált” termék, amit a marketinggépezet által konstruált, műigényeink kielégítésére fundálnak ki. A környezetbarát eszközök vásárlásakor is ugyanarra a filterre van tehát szükségünk: fel kell ismernünk a valódi tartalmat. Azért veszem meg, mert valóban hasznos, egyszerűsíti és jobbá teszi a mindennapjaimat? Szükségem van rá? Fogom használni?

A fenti termékek és eszközök szerintem egytől-egyig hasznosak és szemléletformálú hatásúak, amelyekkel nem elég, hogy jó vásárlói döntést hozol, de a környezetedben diskurzust kezdeményezhetsz a környezetvédelem fontosságáról, a környezettudatos szemléletről és a vásárlói dötések adta hatalmunkról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com Weboldal. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: